Tekst og fotos copyright: Karin Bankov

Forord
Vi har her prøvet at lave en slags shiba-håndbog, hvor mennesker, der overvejer at anskaffe sig en shiba forholdsvist hurtigt kan få en idé om, hvordan racen er. Vi er absolut ikke eksperter, men vi har efterhånden læst og samlet en del information om shibaer, bl.a. via bøger, internetsider, mailinglister og snak med andre shiba-ejere. Vi har erfaret, at shibaer kan være ret forskellige både i udseende og temperament, men har alligevel forsøgt at samle det, som generelt er kendetegnede for racen.

Vi håber at nye/kommende shiba-ejere vil få glæde af denne lille "håndbog", og de vil blive lige så glade for deres hund og racen, som vi er.

(Kort version - Klik her !)

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Valg af race
Alt for mange hunde bliver aflivet, fordi deres ejer ikke kunne magte dem, eller fordi de ikke levede op til ejerens forventninger. Før du vælger at få en shiba, bør du være sikker på at racen passer til dig, dine ønsker og din livsstil. Der findes mange hundrede forskellige racer, og de har alle forskellige egenskaber og behov. Man kan derfor ikke automatisk bruge sine erfaringer fra tidligere hunde. Man skal have tid og lyst til at opdrage, motionere og beskæftige en shiba, for ellers kan den blive svær at have med at gøre.

Undersøg så meget som muligt om racen, for hvis du er godt forberedt, før du får en hund, er der større sandsynlighed for at du kan klare evt. problemer og undgå ubehagelige overraskelser. Det er en god idé at snakke med flere forskellige shiba-ejere og shiba-kenneler om deres erfaringer, og det kan være lærerigt at melde sig til en mailingliste.

OBS! Husk også at undersøge på forhånd, at ingen i den nærmeste familie har kæledyrs-allergi! 
 
 

(c) Kennel Saijoto Valg af opdrætter
Der er ca. 500 shibaer i Danmark, så det er stadig en forholdsvis sjælden race, og der kan også være lidt langt imellem kenneler, som har hvalpe til salg. Det er en fordel, hvis opdrætteren har både viden om og erfaring med shibaer, for ellers kan han ikke hjælpe dig, hvis du har spørgsmål om racen. Forvent også at opdrætteren spørger dig om nogle ting, f.eks. hvorfor du gerne vil have en shiba og om dine boligforhold. Dette er kun godt, for det er kun en dårlig shiba-opdrætter, der bare vil udlevere en hvalp til hvem som helst uden at kende vedkommende lidt i forvejen. Det kan altså godt betale sig at vente til man har fundet den rigtige kennel, selv om det måske betyder at der går noget tid, før der er født et kuld hvalpe (en shiba føder normalt mellem 2- 4 hvalpe pr. kuld)

En shibahvalp koster normalt omkring 12000 kr. i Danmark, uanset om den skal bruges til udstilling eller som almindelig familiehund. 

OBS! Køb kun en hvalp hos en opdrætter, som du har fuld tillid til. Alle seriøse og ansvarlige opdrættere får deres hunde undersøgt for hofte-, knæ- og øjensygdomme før de bliver brugt til avl. Desuden bør opdrætteren være fornuftig og kritisk i vurderingen af sine avl-hundes temperament og have stor viden om prægning/socialisering af hvalpe...
 
 

Udseende
Shibaen er en forholdsvis lille hund (37- 41 cm høj målt ved skulderen) og den er harmonisk bygget, dvs. at skulderhøjden er næsten den samme som længden. Ørene er opretstående og den har "krølle" på halen. Pelsen er forholdsvis kort med blød underuld og lidt grovere overpels.

Shibaer findes i tre forskellige farver. I Danmark har vi flest røde (flamme-farvet) og sesam (rød pels blandet med sort ), mens det er forholdsvis sjældent, at man ser en black and tan (sort pels med rødbrune/hvide aftegninger). I meget sjældne tilfælde ses også hvide eller langhårede shibaer, men dette betragtes normalt som en stor fejl. 
Nogle opdrætter shibaer efter den japanske standard, mens andre følger FCI-standarden, og det giver sig udtryk i lidt forskellige træk (f.eks. øjenform og snudelængde)
 
 

Helbred
Shibaen anses normalt for at være en sund og robust race, men hofteledsdysplasi, løse knæskaller og øjensygdomme kan dog forekomme. Deres tykke pels beskytter dem både mod kulde og varme, men selvfølgelig bør de altid have adgang til læ, skygge og vand.
Shibaer bliver normalt kønsmodne når de er ca. 6 mdr. gamle, og de kan blive op til 15-16 år gammel.
 
 

Temperament og egenskaber
Shibaer blev oprindeligt brugt til jagt på bl.a. bjørne og vildsvin i Japan og de er normalt meget modige. De er også meget selvstændige. Selv om de godt kan lide at være sammen med deres familie, har de ikke en trang til at være klistret op ad deres mennesker hele tiden og har derfor sjældent problemer med at lære at være alene hjemme. Til gengæld kan de være ret stædige, og det er naturligt for dem at afprøve grænser. De er også kendt for at være meget nysgerrige, stolte og intelligente.
 
 

Opdragelse
Shibaer skal opdrages kærligt men konsekvent, dvs. at man skal gøre tingene ens hver gang. Når du har besluttet at der er noget din shiba må eller ikke må, skal du holde fast i det. Det duer ikke at man ændrer mening hele tiden alt efter om det er "onkel Kajs fødselsdag" eller fordi hunden bare ser så sød ud. Men det betyder selvfølgelig ikke at du konstant skal styre den i alt den foretager sig. De fleste shibaer vil prøve at teste deres ejer en gang imellem, f.eks. ved at gøre noget, de godt ved, de ikke må. Men så må man være bestemt og viljefast indtil hunden har accepteret, at noget er "forbudt". Du skal også prøve at virke rolig og selvsikker, så hvalpen føler at du har tjek på tingene. Du er dens nye mor/far, og den skal føle at den hos dig kan få god/retfærdig vejledning og ikke mindst tryghed. 

Mist ikke besindelsen og brug ALDRIG hårde og voldelige opdragelsesmetoder overfor en shiba - det er slet ikke nødvendigt, og det vil sandsynligvis ende med at den mister al respekt og tillid til sin ejer...
 
 

Renlighed
Når du får din shiba-hvalp med hjem, er den ca. 8 uger gammel. Den vil sikkert allerede være godt på vej til at være stueren, for shibaer lærer hurtigt, hvor de skal tisse (men du skal selvfølgelig ud og lufte den adskillige gange hver dag alligevel). Shibaer er også ofte ret kræsne med, hvor de "går på WC", og det er sjældent man ser dem "pølle" midt på gaden. De foretrækker normalt at gøre det lidt afsides eller i ly af en busk.
 
 

Socialisering
Hvis en shiba kommer fra en fornuftig opdrætter, er hvalpen allerede blevet præget og vænnet til mennesker. Den vil normalt blive stærkt knyttet til sin ejer, men det er meget vigtigt at man fortsætter med socialiseringen og lader den møde andre mennesker, venlige hunde, lyde, steder osv., da den ellers kan blive reserveret eller endda bange for andre mennesker og aggressiv over for hunde. (Pres ikke hvalpen til at møde andre, men lad den selv tage kontakt, når den har lyst)

OBS! Man kan sagtens tage hvalpen med ud før den er færdigvaccineret - Gå ud på små socialiserings-ture, så snart hvalpen er faldet til i sit nye hjem - hvis man venter til den er 16 uger, er det sandsynligvis for sent! Risikoen for at hvalpen bliver smittet med sygdomme er meget lille og socialiseringen er så vigtig for at den kan blive en normal og velfungerende hund!
 
 

Tyggetrang
Mange shibaer har en temmelig stor tyggelyst, og de elsker at bide i fingre og tæer. Det kan gøre ret ondt, især med de spidse hvalpetænder, så prøv at gi' hvalpen et tyggeben eller et legetøj istedet. Nogen gange kan det være svært at vænne dem af med at tygge i fingrene, og man må prøve sig frem til en metode, der virker. F.eks. kan man sige et lille hyl når hvalpen bider, for så forstår de fleste hvalpe instinktivt, at de har bidt for hårdt. Man kan også straks gå væk fra hvalpen, hvis den bider (gå evt. ind i et andet værelse - men bliv kun derinde i kort tid) Hvis man er heldig forstår hvalpen, at man ikke gider at lege med den hvis den bider for hårdt. 

OBS! At hvalpen bider som lille, betyder ikke at den bliver aggressiv som voksen. Det er blot hvalpens måde at lege og undersøge ting på. Den er vant til i leg at bide i sine søskende og sin mor, men den skal nu vænne sig til, at mennesker ikke synes det er sjovt...
 
 

Træning
Det er en god idé at starte på hundeskole, for her kan du lære at være en god "forælder" for din hund, og I kan hygge jer sammen med andre mennesker og hunde. Vælg en skole der bruger moderne og positive træningsmetoder og som har forståelse for, at hunderacer er forskellige. 

Shibaer er som sagt meget lærenemme og glade for at lære noget nyt, dog man skal ikke forvente at de blindt adlyder enhver kommando! Men hvis man forstår at motivere dem rigtigt kan de hurtigt lære næsten alt! Når man træner med en shiba, får man ofte det bedste samarbejde med den hvis man bruger lækre godbider/ros, varierer øvelserne og træner i kort tid ad gangen. Hvis en shiba synes at en øvelse er  kedelig eller ubehagelig, vil den sandsynligvis tydeligt vise det ved at melde helt fra. Dette er ofte ikke et udtryk for dominansproblemer (som en del trænere desværre tror), men simpelthen et tegn på at ejeren må tænke lidt i alternative baner og finde på noget, så hunden igen synes at det er sjovt...

Shibaer er ofte gode til agility (forhindringsløb for hunde), da de er meget hurtige og smidige. Mange shibaer synes, at agility er rigtig skægt, men nogle kan begynde at kede sig efter 3- 4 gennemløb, så det kan være lidt af en kunst at få dem til blive ved med at synes det er sjovt.

OBS! Man bør under ingen omstændigheder bruge træningsmetoder, der anvender straf, vandsprøjt, ryk i linen o.s.v., da de på ingen måde virker fremmende for samarbejdet mellem hund og ejer - Tværtimod! Det er forældede og unødige træningsmetoder, som får hunden til at miste glæden ved træningen og kan ødelægge forholdet og tilliden til ejeren.
 
 

Motion og aktivering
Hvis du får en shiba, opdager du hurtigt at det er en aktiv og nysgerrig lille "krabat". Særligt når den er ung, kan den virkelig være fuld af krudt og spilopper, så du bør sørge for, den får en passende mængde mental aktivering og fysisk motion. Regn med at en voksen shiba skal luftes mindst et par timer hver dag, hvis den skal ha' dækket sit behov for motion og oplevelser (En lille hvalp må selvfølgelig ikke over-aktiveres, for så kan den blive overtræt og "overgearet". Lad den bruge energien på leg, små socialiseringsture og lidt roligt "hjernearbejde"). 

Gode aktiviteter for en ung/voksen shiba kan f.eks. være lange gåture i naturen, sporarbejde/madsøg, agility, hundekunster.
 
 

Pleje
Shibaer har en dobbelt-pels med blød underuld og lidt grovere overpels. De fælder 2 gange om året, og da taber de al underulden og lidt af overpelsen. Når fældeperioden starter, begynder der at stikke små hvide totter af underuld ud, og det kan være en fordel at børste hunden ret ofte. På den måde kan man begrænse mængden af hår på gulvtæppet, men støvsugeren slipper nok ikke helt for at komme på overarbejde! Fældeperiodens længde kan variere meget fra hund til hund, og den kan vare i flere måneder. Nogle shibaer bliver helt tynde og ranglede at se på, når de fælder, mens der på andre ikke er den helt store forskel. 

Man behøver normalt ikke vaske en shiba mere end et par gange om året. Mange shibaer er ikke "vandhunde", og de går normalt en stor bue udenom vandpytter og mudderpøler. De kan ofte ikke fordrage at komme i bad, men heldigvis er de selv meget flinke til at holde pelsen ren til daglig. Nogle kan endda bruge meget tid på at soignere sig næsten på samme måde som katte.

Mange shibaer kan heller ikke fordrage at få klippet deres negle, og de kan blive helt hysteriske, når neglesaksen findes frem. Men prøv alligevel at vænne hvalpen til at få klippet negle en gang imellem. Nip kun en lille bid af, og forsøg at gøre det til en hyggelig begivenhed f. eks. ved at være lidt rundhåndet med godbidderne.
 
 

Uden snor
Shibaer er meget selvstændige, og de kan godt finde på at "gå på eventyr", hvis de løber uden snor. I modsætning til racer som f.eks. schæfer, collie og labrabor bliver en shiba ikke altid tæt på ejeren, for de er avlet til at arbejde selvstændigt og løbe langt (!) foran jægeren og opspore vildtet. Hvis jagtinstinktet først har grebet en shiba, sker det ofte at den slet ikke opfatter at man kalder. Derfor må man aldrig slippe dem løs på steder, hvor de kan blive væk eller komme til skade f.eks. i nærheden af veje og togskinner. Alle shibaer synes at det er dejligt at løbe uden snor, men det bør foregå på et relativt sikkert sted f.eks. en indhegnet skov, på stranden eller et andet omhyggeligt udvalgt sted.

Begynd at træne indkald allerede mens hvalpen er lille, for da er chancen større for, at den bliver i nærheden af dig. Brug nogle rigtig lækre godbidder som belønning, når den kommer, og bliv ikke vred hvis den ikke straks kommer. Prøv så vidt muligt kun at kalde på din shiba, når du er rimeligt sikker på succes - f.eks. er det sjældent en god idé at kalde, lige når den står og hilser på en fremmed hund. Vent istedet et øjeblik til den er klar og prøv så at kalde. Kald også gerne derhjemme hver gang, der skal ske noget rart eller sjovt (mad, leg, godbid, kæl o.s.v.) Men kald aldrig på hunden, hvis der venter noget ubehageligt (negleklip, bad o.s.v.)

Selv om en shiba bliver flink til at komme ved indkald, bør man alligevel ikke tage nogle unødige chancer, for den kan blive overvældet af sit store jagtinstinkt eller nysgerrighed og i det øjeblik glemme hvad den har lært.

OBS! Husk, du har ansvaret for din hunds sikkerhed og du må selv vurdere, hvor stor risikoen er for, at den kommer til skade eller bliver væk, hvis du slipper den løs!
 
 

Indhegning af have
Shibaer er som sagt meget nysgerrige hunde, og de vil meget gerne undersøge alt. Hvis du har en have, skal du huske at indhegne den fuldstændigt, så din shiba ikke kan komme ud. Mange shibaer kan springe meget højt, selv uden tilløb, så hegnet bør være så højt som overhovedet muligt. Det er også en god idé at grave hegnet et stykke ned i jorden eller på anden måde forhindre, at hunden kan grave sig ud. Hvis din shiba skal være uden opsyn i haven, bør du være ekstra omhyggelig med indhegningen. Er der bare den mindste mulighed for at komme ud, skal en nysgerrig shiba nok finde den! Tag også højde for at f.eks. avisbude og børn kan glemme at lukke havelågen!
 
 

Shiba-lyde
Shibaer gøer normalt kun, hvis de vil advare deres flok/mennesker om et eller andet, f.eks. når nogen nærmer sig huset, men de gøer ikke hele dagen lang som nogle andre racer. Til gengæld "småsnakker" nogle shibaer meget, og de kan endda finde på at skrige! Nogle skriger bare de er utilfredse over noget, mens andre stort set aldrig siger en lyd! Hvis du har hørt et shiba-skrig, glemmer du det aldrig igen! Det er så højt, at det synger i dine ører længe efter, og naboerne vil sikkert tro at du er ved at slå hunden ihjel!
 
 

Shibaer og børn
Ligegyldig hvilket dyr man har, bør man lære sine børn at omgåes det på en fornuftig måde. Det samme gælder selvfølgelig også for shibaer. Forklar børnene at de skal lade den være i fred når den sover, og at den ikke kan lide at blive drillet og trukket i halen. Lad dem heller ikke lege vilde lege med hunden, men vis istedet hvordan de f.eks. kan træne hundekunster. Hvis du ikke selv har børn, kan du måske "låne" naboens, så din shiba også kan blive tryg ved dem. Hvis I møder fremmede børn på gaden, kan det være en fordel at bede dem om at hilse på hunden en eller to ad gangen. En hel flok børn, der alle vil klappe på én gang, kan virke meget overvældende og skræmmende på en lille hund. Sørg også for at hunden har mulighed for at gå væk, hvis den ikke længere har lyst til at hilse. 

OBS! Mindre børn og hunde bør altid være sammen under opsyn af voksne.
 
 

Shibaer og andre hunde
Det er ikke usædvanligt, at voksne shibaer bliver mere eller mindre aggressive over for andre hunde af samme køn (nok især hannerne). Nogle bryder sig bare ikke om, at der er andre hunde i nærheden. Andre kan blot ikke li', at en fremmed hund er nærgående eller vil "dele" en pind! Dog kan man forebygge nogle af disse problemer f.eks. ved at sørge for at hvalpen får rig mulighed for møde mange venlige hunde og lave korte/positive hilsemøder. Man kan også undlade at kaste med pinde eller andet legetøj, så der ikke er noget at konkurrere om.

OBS! Agressivitet skyldes ikke altid dét, som mange kalder "dominans". F.eks. kan årsagen også være stress, angst eller smerter. Derfor kan det i tvivlstilfælde være en god idé at få hunden tjekket af dyrlægen eller få kontakt til en dygtig adfærdsbehandler.
 
 

Andre dyr
Shibaer blev oprindeligt brugt til jagt og de har stadig det store jagtinstinkt i behold. De kan derfor finde på at jage fugle, kaniner, mus, egern og lign. Man bør derfor passe på, at det ikke går ud over de andre dyr i huset såsom kat, hamster, undulat og andre som shibaen kan opfatte som et bytte. Men med træning/tilvænning og under opsyn er der dog eksempler på f.eks. shibaer og katte, som kommer fint ud af det med hinanden.
 
 

Til sidst...
Hvis du efter at have læst dette stadig ønsker at få en shiba fordi du mener, at den vil passe godt til dig og din livsstil, vil du kunne se frem til mange søde, sjove og spændende oplevelser med en dejlig hund!
 

Links til andre internetsider med information om shibaer:
"Information om racen" fra Kennel Saijoto's hjemmeside 
"Shiba-beskrivelse" fra Sorsha & Okami's hjemmeside 
"Shiba Inu" fra Kinya's hjemmeside 
"Shiba Q & A" fra Kennel Paragons hjemmeside 
 

Siden opdateres ikke længere